Avtentični dogodki za zaključene skupine

Doživetje pristnosti in domačnosti lokalnega okolja

NEODKRITA ALBANIJA

Nepoznana destinacija z neizmernim potencialom in večkrat zmotnim stereotipnim prepričanjem zaostale, nevarne in revne Albanije, ki se bo razblinil hitro ob vstopu v ta neodkriti turistični biser Evrope. Albanija je trenutno ena najhitreje razvijajočih se evropskih držav. Za nas pa predstavlja številne prednosti: sorazmerna bližina s Slovenijo, zaenkrat še ugodne cene, dih jemajoče znamenitosti, spektakularni pogledi na mogočno gorovje in rajske plaže s kristalno čisto vodo ter odlična hrana, ki odseva zgodovinsko mešanje kultur grške, turške, balkanske in italijanske kuhinje. Temu dodajmo še veliko prijaznost in ustrežljivost domačinov in dobite kombinacijo destinacije, ki vas bo začarala in v katero se boste želeli vrniti.

1.      dan: Ljubljana (letališče) – prihod Tirana (letališče) - Tirana (ogled) – Drač nočitev1.      dan: Ljubljana (letališče) – prihod Tirana (letališče) - Tirana (ogled) – Drač nočitev 

 

 Zbor na letališču Jožeta Pučnika in let preko Beograda do Tirane. Po pristanku ogled Tirane, kjer si bomo ogledali največje znamenitosti glavnega mesta Albanije. Tirana je gospodarsko in univerzitetno središče, njene največje znamenitosti pa: trg Skenderberg, ki predstavlja simbol upora proti Osmanskim zavojevalcem, stolp z uro, nacionalna knjižnica, opera, rezidenca Enverja Hodže, Ethem Begova mošeja, parlament in druge zgradbe, ki se nahajajo ob glavnem trgu in njegovi neposredni bližini. 

Nato le še vožnja do Drača. Namestitev v hotelu, prosto in nočitev. 

 

1.      dan: Drač (ogled) – Skenderberg degustacija konjaka –– Antično mesto Apollonia – Vlorë, Albanska Nica (mesto, kjer se je rodila neodvisna Albanija)

Po zajtrku bomo nadaljevali naše potovanje z jutranjim ogledom Drača (Dürres), ki se ponaša z največjim albanskim pristaniščem, spada pa tudi med pomembno zgodovinsko mesto s fascinantnim  največjim odprtim antičnim amfiteaterom na Balkanu.

 

Po ogledu se bomo odpeljali do enega najbolj prepoznanih simbolov Albanije, ki je poznan dobro tudi Slovencem, Skenderberg tovarne albanskega konjaka. Sledi bogata degustacija konjaka, vina in pogostitev s finger food. Nato se bomo odpravili proti antični Apolloniji. Ogled ruševin mogočnega antičnega templja, cerkve Sv. Marije in muzeja.

V popoldanskih urah se bomo odpravili še proti Vlori, najbrž prav kmalu nastali »Albanski Nici«, kjer plaže in drevored palm nakazujejo na mondeno središče, ki nastaja na tem območju. Vlorë pa je tudi zgodovinsko eno najpomembnejših mest v albanski zgodovini. Tu se nahaja muzej neodvisnosti, ki je še danes v hiši, kjer je prišlo do tega zgodovinskega obeležja, ko je Ismail Qemali v času prve balkanske vojne leta 1912 razglasil neodvisnost Albanije, Vlorë pa postalo prvo albansko glavno mesto.

 

Prosto za večerne samostojne oglede in uživanju v kateri od restavracij. Nočitev. 

3. dan:  Vlorë - Gjirokastra – Vlorë

 

Ta dan se bomo odpravili proti enemu najbolj slikovitih mest, Gjirokastre, muzejskega kamnitega mesta, ki je pod zaščito UNESC-a. Mesto velja za enega lepše ohranjenih arhitekturnih biserov, nad katerim kraljuje mogočna trdnjava, do katere nas peljejo kamnite hiše in tlakovane ulice.

Danes se v sami trdnjavi nad Gjirokastro nahajata muzejski zbirki, ki prikazujeta zanimivo plat življenja Albancev in prebivalcev Gjirokastre v času diktature Enverja Hoxhe, ki je bil tudi rojen v tem sivo-belem mestu. Prav tako je je to rojstni kraj pisatelja Ismaila Kadare. Tu si bomo ogledali tudi tradicionalno hišo družine Zekate, ki razkriva kulturo in običaje bogatejše albanske družine. Prosto za samostojne oglede in nakupe spominkov. Vrnitev v Vloro, prosto. Večerja in nočitev.

4. dan: Vlorë - Berat (ogled in možnost degustacije vrhunskih vin) – Nočitev na obali proti Draču

Po zajtrku se bomo kar hitro podali na pot in se odpravili proti Beratu, ki je bil sicer ograjen z utrdbo, pa kljub vsemu odprt. Skozi dolgo obdobje so se tod naseljevali številni rokodelci in trgovci.

Njegovo urbano središče še danes reflektira tradicionalno ljudsko arhitekturo hiš Balkana, ki datirajo med 18. in 19. stoletjem. Če bomo imeli nekaj sreče, pa si bomo lahko privoščili tudi ogled tekije dervišev. 

Priporočamo - opcijsko: Po ogledu za zaključek dneva sledi še posebno doživetje v eni od albanskih vinskih kleti, ki se ponaša s to tipično arhitekturo hiše. Pokušnja vrhunskih vin.

Vožnja proti Draču, kjer si bomo oddahnili v enem od hotelov ob albanski plaži. Prosto in nočitev.

5. Dan: Drač – Kruja – Tirana letališče – Ljubljana

Dobro jutro! Pa pojdimo uživat v jutro, ki nam bo postreglo še z zadnjimi biseri prelepe poti po Albaniji. Odpravili se bomo proti Kruji, trdnjavi, ki je danes spremenjena v muzej, posvečena pa je največjemu albanskemu heroju, Skenderbegu.

 

Pot do same trdnjave nas pelje skozi barviti bazar, kjer si bomo za zaključek naše avanture lahko nakupili še zadnje spominke in prelepe uporabne izdelke iz oljk. Prav tako se bomo ob sami trdnjavi lahko ustavili na kratki kavici.

Nato sledi vožnja le še do letališča pri Tirani in let preko Beograda proti Ljubljani.   

Program teambuildingov in izletov